Håravfall vid stress?

Håravfall och stress hör ihop

Stress blir allt vanligare och har idag blivit ett samhällsproblem. Fler och fler lider av stress på den nivå att de blir långvarigt drabbade.

Ett av många symptom är att tappa hår vid stress. Håravfall vid stress och hektiska perioder är faktiskt vanligare än många tror. Att tappa lite hår varje dag är inga konstigheter, det gör vi alla. Vanligt är mellan 50-150 hårstrån på en dag. Vid håravfall kan du tappa upp emot 1000 hårstrån. Bara medvetenheten om att man tappar hår kan skapa stress.

Den långvariga stressen medför mest symptom, men även om du har en tillfällig period med mycket stress som är kort och intensiv, kan det ge påslag som exempelvis håravfall.

Håravfall vid stress
Är håravfall vid stress på riktigt?

Symptom på håravfall vid stress

Det finns olika sätt att märka av håravfall. Håret ser tunnare ut, det kan komma i stora tussar och lossna mycket vid borstning eller tvättning. Du kan även märka det genom en bredare bena eller smalare hästsvans. Ibland syns det mer på vissa ställen som exempelvis tinningarna.

Hur håret reagerar vid håravfall och stress

Hårstråna reagerar genom att avbryta sin tillväxtfas och sätter hårsäckarna i vilofas mycket snabbare, och därefter faller hårstråna av samtidigt. Detta kallas för telogent effluvium eller telogent håravfall och är den vanligaste orsaken till plötsligt håravfall, som uppstår när stress triggar fler hårstrån än normalt att gå från växtfas till vilofas. Det kan dock ta ett par månader innan håret faller av. Under den tiden kan du ha hunnit återhämtat dig och därmed kan det vara svårt att koppla till just stress om du känner dig återställd. Resultatet av en stressad tid kan med andra ord visa sig efter att den perioden är över.

När du kommit i balans med din stress och bakomliggande orsaker återgår håret vanligtvis till hur det var innan. Hårsäckarna återupptar då produktionen. Det kan dock ta tre-sex månader, och i vissa fall ännu längre tid. Livsstilsförändringar kan däremot hjälpa till att påskynda processen.

Vad du själv kan göra för att inte tappa hår vid stress

Näringsrik och varierad kost

Frukt, grönt, fullkorn, hälsosamma fetter och magra proteiner hjälper till att återhämta dig från håravfall och stress. Hår är gjort av protein vilket gör det extra viktigt att få i sig det för att få tillbaka håret efter en stressig tid. Som du säkert vet har rökning även en negativ effekt på ditt hår. Du bör därför försöka sluta röka. Alternativa produkter såsom Velo nikotinpåsar och snus kan hjälpa till med skadereducering, att bli helt rökfri, och att dra ner på ditt rökande.

Kosttillskott

Ett komplement till en näringsrik kost kan vara kosttillskott. Biotin, zink och mineraliskt kisel är viktiga för håret då det bidrar till en normal hårtillväxt. Tillskott med dessa ämnen kan öka näringstillförseln till håret.

Hårväxtstimulerande schampo

Du kan också använda dig av schampo mot håravfall som stimulerar dina hårsäckar, vilket ger ökad hårproduktion. Hårväxtschampo hjälper till att främja utvecklingen av friska hårsäckar, mjukar upp tunt hår, stärker fibrerna mot brott och drar ihop nuvarande hårstrån för att stärka håret och göra det fylligare.

Stresshantering

Det är det absolut viktigaste för att reducera dina stressnivåer. Rätt stresshantering kan minska en del av belastningen och förhindra att du tappar hår. Det kan vara återhämtning i form av yoga, fysisk aktivitet, meditation, andningsövningar eller andra sätt som får dig att komma ner i varv. Men framförallt behöver du hitta orsaken till din stress. Du kan återhämta dig snabbare från telogen effluvium genom att minska stressnivåerna.

Stress ger obalans i livet

Stress i sig påverkar livskvaliteten och gör många gånger att vi faller ur våra hälsosamma rutiner. Sömnen rubbas, kosten blir sämre, vilket i sin tur leder till näringsbrist och den fysiska aktiviteten uteblir. Detta är några av de faktorer som påverkar håret och hur det mår. Allt hänger ihop. Om du blir fri från stress kan du hitta en balans mellan alla delar i vardagen, vilket kommer ge positiva effekter på håret och dess kvalitet.

Lämna en kommentar